Hoeveel voedsel verspillen Nederlandse huishoudens?

Consumenten
Feiten & cijfers

Bron foto: Photobac, Shutterstock.

Elke drie jaar meet het Voedingscentrum voedselverspilling door huishoudens, aan de hand van een afvalsorteeranalyse. In 2022 verdween gemiddeld 33,4 kilo vast voedsel in de prullenbak en 64,4 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild.

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land een grote verspiller en verspilt 33,4 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat € 138,- per consument. Gelukkig zeggen veel consumenten al bezig te zijn met het verminderen van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Ga voor meer informatie over voedselverspilling bij consumenten naar de link onderaan deze pagina.

Welke factoren zijn van invloed op verspilgedrag?

Motivatie (bewustzijn, attitude, sociale norm), kennis en kunde (vaardigheden en kennis) en omgevingsfactoren (tijd, infrastructuur en technologie) beïnvloeden verspilgedrag en zijn allemaal nodig om gedragsverandering te realiseren. Ook hebben concurrerende motivaties en onbewuste factoren een grote invloed.

8 op de 10 Nederlanders zijn bereid de eigen voedselverspilling terug te dringen

Zij vinden bijvoorbeeld dat het ‘gewoon niet hoort’, het zonde van het geld is, of dat het niet kan omdat er ook honger op deze wereld bestaat. Maar in de praktijk lopen zij tegen een aantal barrières aan. Redenen waarom consumenten eten weggooien, zijn onder andere dat ze:

  • Te veel hebben ingekocht;

  • Producten verkeerd hebben bewaard;

  • Te veel van het product hebben gekookt of bereid.

Hier vind je meer informatie over voedselverspilling door consumenten.